O descriere de Bogdan Adrian Stănescu

Lumea văzută în imagini prin obiectivul aparatului de fotografiat şi în gânduri prin cuvintele lui Bogdan Adrian Stănescu.

Ultimele însemnări din jurnal:

India – Rămăşiţe, Relicve. Resturi

Dec 2, 2011

India - Rămăşiţe

Există doar trei biserici în lume construite peste rămăşiţele apostolilor lui Isus: Basilica di San Pietro in Vaticano din Roma (Sf. Petru), Catedrala din Santiago de Compostella, Spania (Sf. Iacob) şi Biserica National Shrine of St.Thomas din Chennai (Sf. Toma).

Biserica St. Thomas din Chennai a fost construită de portughezi în 1522, peste mormântul Sfântului Toma. Acesta a venit în India să evanghelizeze creştinismul în anul 52, dar a fost ucis cu o suliţă optsprezece ani mai târziu.

O bucată din moaştele lui Toma stă la vedere în mormântul-altar de sub biserică, iar vârful suliţei este afişat în simulacrul de muzeu de lângă biserică (într-un colţ, îl întâlnim într-o vitrină şi pe Moş Crăciun). Trecând peste ridicolul muzeului şi chiar şi peste stângăcia amenajării mormântului, semnificaţia din spatele acestui loc este de o mare importanţă în istoria creştinismului. În prezent, în India există aproximativ 24 de milioane de creştini.

Resturi

Înainte de a vizita biserica Sf. Toma, în aceeaşi zi l-am însoţit pe Sunny într-o scurtă tură cu maşina în oraş. După douăzeci de minute de alunecare prin traficul intens ajungem în zona unde Sunny căuta o anumită vulcanizare. Eu în schimb căutam o oportunitate fotografică şi o felie de viaţă de stradă a celui mai mare bazar de piese auto din Chennai.

Harris (Adithanar) Road – aici e locul unde poţi găsi piese de schimb pentru orice maşină sau motocicletă care a călcat vreodată prin Chennai. Sutele de magazine la stradă, tarabele cu leduri sau autocolante pentru maşină şi nenumărate ateliere de pe trotuare împânzesc Harris Road şi străduţele lăturalnice. Fundalul sonor e potrivit cu tema, fiind asezonat din plin cu sunetele omniprezente de claxoane şi motoare în doi timpi ale ricşelor auto. Suspensii sau radiatoare, capace de roţi, furci şi ghidoane, volanuri şi faruri stau expuse la vedere în stive sau atârnate ca şi cârnaţii la uscat. Alte mormane de piese stau îngrămădite la intrarea micilor magazine-magazii transformându-le vizual în guri de peşteri.

Nu e un loc pentru cei ca mine care nu caută o piesă de schimb. Mă pierd printre mulţimea de oameni şi resturi auto şi mintea îmi zboară aiurea. Mă gândesc la câte maşini întregi se pot construi din toate rămăşiţele adunate pentru vânzare sau care e cea mai veche relicvă din tot bazarul.
Pentru ochiul meu neavizat locul pare un haos, dar măiestria vânzătorilor de a găsi piesa lipsă în toată această învălmăşeală îmi deschide o altă pesrpectivă, în care dezordinea lor e de fapt o artă.

(Sfâşitul părţii a opta dintr-o serie de însemnări din Chennai, India. Va urma.)

...vezi toate însemnările în cuvinte

Ultima fotografie adăugată:

Salty reflections

Nov 19, 2011

Reflection of trees in a salty lake at Sovata (jud. Mureş, România), early autumn.