O descriere de Bogdan Adrian Stănescu

Lumea văzută în imagini prin obiectivul aparatului de fotografiat şi în gânduri prin cuvintele lui Bogdan Adrian Stănescu.

Ultimele însemnări din jurnal:

Vremea şi ploile musonice din India

Nov 26, 2011

India - vremea

Spuneam la început că mă aşteptam să fie o vreme umedă şi tristă fiindcă prindem ploile aduse de musonul de nord-est, în luna cu cele mai multe precipitaţii din an (statistic, în Chennai, luna noiembrie este o lună cu 11 zile de ploaie). Ce nu ştiam însă este că noiembrie şi ianuarie sunt de fapt cele mai bune perioade în care să fii în India de sud, pentru că temperaturile sunt mai scăzute, cu o medie de 26 de grade celsius în loc de maxime de 42 de grade în mijlocul verii. Iar ploile foarte frecvente şi intense, sunt chiar plăcute, din cauza căldurii.

Din câte am înţeles, Chennai e un oraş construit “în pantă”, pentru ca apa din ploile bogate să nu se acumuleze în exces. Asta cel puţin e teoria, pentru că practica ne-a găsit în maşina lui Sunny prin ploaie în oraş în zone unde apa se ridica cu mult peste pragul maşinii. Și din cauza unor mici probleme cu etanşeitatea, apa a intrat înăuntru ajungându-ne până la glezne. Degeaba şi-au cerut Sunny şi Sharon scuze că aşa ceva nu li s-a mai întâmplat, pentru că deja ne amuzam teribil de situaţie. Am decis că atunci când ne întoarcem în România vom repeta şi noi ritualul ăsta de spălare a picioarelor invitaţilor pe care îi vom transporta cu maşina.

În afară de cele câteva zile cu ploaie, am prins numai zile frumoase, cu soare.

Iată câteva cadre pe care le-am filmat, din maşina lui Sunny:

Căldura

În România când te trezeşti şi ştii că trebuie să ieşi din casă, te uiţi pe geam (sau mai nou pe internet) să vezi cum e vremea. Să-mi iau doar un tricou sau să-mi pun şi o haină mai groasă pe mine? Dilema asta n-am avut-o în Chennai în plină “iarnă”, când oamenii umblă desculţi prin oraş sau dorm noaptea pe stradă. Cred că temperatura cea mai scăzută pe care am prins-o aici a fost 26°C.

În toate magazinele, localurile sau hotelurile în care intri, ventilatoarele se rotesc ameţitor, amestecând aerul din cameră cu cel venit din aparatele de aer condiţionat (care nemilos merg la maximul de răcire posibil). Afară 29 de grade; în maşină 17; din nou afară la 30 apoi din nou la rece la 16 în restaurant. Băştinaşii indieni n-au nicio problemă cu salturile astea între temperaturi cu care sunt obişnuiţi, dar pentru mine toate variaţiunile astea au însemnat o cale sigură spre răceală. Răceala a venit cât ai zice Paracetamol, şi mi-a “stat în gât” pentru 3 zile în care n-am avut aproape deloc voce. Noroc cu farmaciile indiene în care găseşti tot ce vrei, iar ce nu găseşti se rezolvă în maxim a doua zi. Și dacă vrei să dai iama în antibiotice, n-ai decât, pentru că nu-ţi cere nimeni reţeta!

(Sfâşitul părţii a şasea dintr-o serie de însemnări din Chennai, India. Va urma.)

...vezi toate însemnările în cuvinte

Ultima fotografie adăugată:

Salty reflections

Nov 19, 2011

Reflection of trees in a salty lake at Sovata (jud. Mureş, România), early autumn.