O descriere de Bogdan Adrian Stănescu

Lumea văzută în imagini prin obiectivul aparatului de fotografiat şi în gânduri prin cuvintele lui Bogdan Adrian Stănescu.

Ultimele însemnări din jurnal:

Prima masă indiană

Nov 21, 2011

Mâncarea indiană

Prima masă “indiană”, am avut-o la renumitul restaurant oriental “Pizza Hut”, unde am mâncat o specialitate de pizza absolut internaţională. N-a fost alegerea noastră, ci a lui Malik, pe care l-am rugat să ne ducă undeva la masă. Ne aşteptam să ajungem la ceva autentic indian, dar încercând să ne protejeze de iuţimea mâncărurilor indiene, Malik a făcut ca românii care duc un italian în vizită în România să mănânce paste sau pizza la un restaurant italian. Dezamăgit şi ca să îmi salvez cât de cât pofta de mâncare indiană, am presărat peste pizza nişte “garam masala”, un mix specific indian din 5 condimente diferite. La sfârşitul mesei, Malik are o mică revelaţie cu care se va distra de-acum înainte de noi, comparându-ne cu Ben Stiller (eu) şi Robert de Niro (Liviu, socrul meu) din filmul Meet the parents. Dacă vreodată va veni în România, îl duc şi eu la un restaurant indian, să nu-i pice rău de la sarmale sau de la vargabeles-ul de la Vărzărie în Cluj-Napoca!

După experienţă cu Pizza Hut, seara la hotel am zis că ne facem de cap comandând mâncare de la restaurantul hotelului. Băiatul care ne-a adus meniul nu ştia engleză, noi nu ştiam numele diverselor lucruri de prin meniu aşa că ne-am trezit că ne-au adus ce-am cerut: patru boluri de orez, de două feluri. Ne-am resemnat mâncând ce-am comandat şi imaginându-ne că i-am fericit pe cei de la bucătărie cu o porţie bună de râs. Oricum, a doua zi urma să avem parte de bucate cu adevărat indiene, la nunta hinduistă a surorii lui Malik.

Bucătăria Indiei de sud

M-am adaptat uşor la mâncarea Indiei de sud, care este predominant vegetariană. Se consumă mult orez şi preparate din orez, spre deosebire de nordul Indiei unde se foloseşte mai mult grâul. Lintea (găsită aici în cinci varietăţi) e la mare preţ şi e de înţeles de ce, fiind foarte nutritivă. Nuca de cocos, chilly-ul, ghee-ul (un ulei obţinut din unt topit şi limpezit), şofranul indian (curcuma, en: turmeric), chimenul, coriandrul sau piperul – toate sunt folosite intens la diversele preparate locale.
Fiecare gen de mâncare indiană e complexă (se folosesc multe condimente) şi gustul ei are de fiecare dată o altă nuanţă. Dar o caracteristică predominantă a tuturor mâncărurilor este că toate sunt foarte iuţi. Eu m-am obişnuit destul de repede, aşa că pansamentele gastrice aduse preventiv de acasă au rămas înfoliate şi uitate într-un buzunar.

O masă tipică indiană se constituie din mai multe varietăţi de preparate cu sos (de la trei în sus), lângă care se aduce orez, pâine sau plăcinte de diferite tipuri din făină de grâu sau orez (uneori amestecată cu linte). Se mai servesc şi diverse feluri de chutney, care sunt un fel de preparate (de obicei cu sos) care se adaugă la mâncare. Tradiţional se mănâncă cu mâna, luând un pic din orez (sau pâine/lipie) şi amestecându-l separat cu diversele preparate cu sos, curcuma, iaurt sau chutney, în funcţie de preferinţe. Platoul pe care se aduce mâncarea, e constituit dintr-o frunză de bananier.

Deserturile

Spre deosebire de cultura occidentală, unde avem o pasiune pentru dulciurile elaborate, din câte am văzut, în India deserturile sunt destul de simple, atât sub aspect estetic cât şi de conţinut. Începând de la Gulab Jamun (biluţe dintr-un aluat din lapte condensat), Jalebi (rotocoale prăjite cu şofran), Kaju Katli (desert din pastă de nuci caju, acoperit cu foiţă de argint alimentar), până la Gajar ka Halwa (halva din morcovi), sunt toate foarte dulci, chiar şi pentru cineva care are un loc special în burtă pentru dulciuri, de când era mic ;). A.. şi au şi orez cu lapte.. dar nu e mai bun decât îl făcea mama!

Mic inventar de mâncare indiană

Iată o listă cu ce-am gustat, înţeles şi ţinut minte din bucătăria Indiei de sud:

 • Idly – gomoloaţe dintr-un amestec de făină de orez şi linte lăsat să fermenteze. Sunt foarte bune proaspete, n-au un gust puternic şi sunt sănătoase
 • Poori – gogoşile pâine
 • Roti – o pâine-lipie din grâu, rudă cu Chapati (care e mai subţire)
 • Dosa (dhosai) – pâinea-clătită, din aluat de orez şi linte
 • Upma – un fel de gris care am aflat că e de fapt o pastă din orez
 • Pongal – un pilaf de orez amestecat cu ou
 • Vada – gogoşi prăjite dintr-un aluat cu linte care pot avea diverse forme: (circulare / tubulare). Se împacă bine cu Sambar-ul, în care se scaldă din belşug
 • Sambar – un fel de mâncare / tocăniţă vegetariană cu tamarind şi roşcove (en: “pigeon pea”)
 • Bhaji – sos cu cartofi
 • Dal – Gen de mâncare din linte
 • Dal makhani – Mâncare de bază: sos maroniu închis, cu linte fiartă nepişcos
 • Palak Paneer – Pireu de spanac, cu bucăţi de brânză
 • Banane – nu ştiu ce gust ar trebui să aibă bananele, dar cele pe care le găsim la noi în magazinele din România, culese necoapte (pentru că se vor coace pe drum, pe vapor, în tir şi pe standuri) au gust de plastic în comparaţie cu bananele proaspete din zonele tropicale. Din multele soiuri de banane pe care le găseşti în Chennai, am încercat doar patru. Cel mai mult mi-au plăcut cele mici, aromate şi dulci. Un deliciu!

(Sfâşitul părţii a treia dintr-o serie de însemnări din Chennai, India. Urmează: Nunta indiană.)

...vezi toate însemnările în cuvinte

Ultima fotografie adăugată:

Salty reflections

Nov 19, 2011

Reflection of trees in a salty lake at Sovata (jud. Mureş, România), early autumn.