O descriere de Bogdan Adrian Stănescu

Lumea văzută în imagini prin obiectivul aparatului de fotografiat şi în gânduri prin cuvintele lui Bogdan Adrian Stănescu.

Ultimele însemnări din jurnal:

India – Chennai, prima zi – traficul

Nov 20, 2011

Traffic in Chennai

Aterizarea pe aeroportul din Chennai îmi dă ocazia să văd pe timp de noapte dimensiunea halucinantă a unui oraş de 8 milioane de locuitori. Sutele de mii de luminiţe de la felinarele stradale şi din casele oamenilor licăresc în zare, aranjate într-o încrengătură ce depăşeşte cu mult hubloul avionului. E al patrulea oraş ca mărime din India şi al patrusprăzecelea din întreaga lume.

Atingem solul şi douăzeci de minute mai târziu, după o coadă lungă la biroul de imigrări din aeroport, suntem întămpinaţi de către Malik, un tânăr pictor indian care a făcut posibilă venirea noastră în India.

Ieşind din aeroport, avem parte şi de prima baie de mulţime când trecem printr-un grup mare de oameni îngrămădiţi la ieşirea “fără plată” a aeroportului, înarmaţi cu pancarte cu nume şi oferte de transport în Chennai. Ne suim în maşină şi pornim prin noapte înspre hotelul unde vom fi cazaţi pentru două zile.

Nu desluşesc mare lucru din peisajul de noapte al Chennai-ului, dar recunosc unele aspecte pe care le-am remarcat şi în unele oraşe mai mari cum ar fi Parisul sau Bucureştiul: zone în construcţie, mizerie, gropi imense în asfalt.

Traficul

Din cauza zgomotului din faţa hotelului, ne trezim buimaci după un somn care a punctat sfârşitul celor 18 ore de trezie şi drum întins. Pe strada spre care are vedere camera noastră e o hărmălaie din care niciunul din noi doi n-a mai încercat până acum. Contactul cu clocotul miilor de maşini, autobuze, motociclete, pietoni şi biciclete care se amestecă ca într-o ciorbă piperată abundent de nenumărate claxoane, e una dintre primele ciudăţenii pe care le vom gusta în India. Captivaţi, privim de pe balconul mic al camerei câteva minute bune la spectacolul urban.

Șoselele prea încărcate ale Chennai-ului de-abia fac faţă traficului intens, care pe deasupra mai e şi deranjat de lucrări masive şi blocări de drumuri din cauza construcţiei unui sistem de metrou în oraş. Gazele de eşapament plutesc nestingherite în aer prin traficul aproape static, dar zgomotos.

Pentru că traficul aici este adaptativ (regulile de circulaţie sunt orientative), indienii folosesc semnalele sonore pentru a evita ciocnirile. Mi-a luat un pic să înţeleg exact de ce se claxonează într-una, ca într-o simfonie stricată şi foarte deranjantă, dar după câteva zile am înţeles:

  • Dacă vezi că cineva încearcă să îţi intre în faţă şi ai viteză sau/şi masă mai mare decât el, îl claxonezi.
  • Dacă cineva încearcă să forţeze intrarea de pe o stradă secundară, şi ai viteză, îl atenţionezi (tot) claxonând şi utilizând intermitent faza lungă.
  • Dacă cineva stă mai mult la ghişeul pentru taxa de drum, îl claxonezi.
  • Dacă se va face verde peste 5 secunde, îl claxonezi.

Traficul pare un haos, dar e un haos organizat, fiindcă fiecare se adaptează şi iese bine din trafic. N-am văzut niciun accident. Când se frânează, se opresc la câţiva centimetri faţă de cel din faţă. Toţi se strecoară la o distanţă de fir de păr printre restul maşinilor. Sunt multe lucruri pe care nu trebuie să le faci în trafic în india, dar unul e sigur: nu te opreşti la culoarea roşie, dacă în spate ai un autobuz. Te adaptezi şi treci pe roşu.

Cel mai tare m-am distrat când un şofer de aici mi-a povestit cum a fost când a trebuit să conducă în Europa. N-a avut nicio problemă să se adapteze la volanul pe stânga, dar îi era frică să conducă. Îmi zice: “e oribil.. sunt atâtea reguli; trebuie să semnalizezi când depăşeşti pe cineva; trebuie să opreşti la roşu; pe atostradă trec alţii ca rachetele pe lângă tine…”.

În India nu se supără nimeni că îl claxonezi, mulţi îşi scriu pe maşini să o faci. Nu ştiu dacă folosesc oglinzile maşinii. Încă niciun localnic nu a reuşit să-mi răspundă dacă i se suspendă automat carnetul de condus când printr-o nenorocire îşi pierde auzul 🙂

(Sfâşitul părţii a doua dintr-o serie de însemnări din Chennai, India. Vezi partea a treia.)

...vezi toate însemnările în cuvinte

Ultima fotografie adăugată:

Salty reflections

Nov 19, 2011

Reflection of trees in a salty lake at Sovata (jud. Mureş, România), early autumn.