O descriere de Bogdan Adrian Stănescu

Lumea văzută în imagini prin obiectivul aparatului de fotografiat şi în gânduri prin cuvintele lui Bogdan Adrian Stănescu.

Ultimele însemnări din jurnal:

Dependent

Jun 1, 2011

Dependent
E trecut de zece şi jumătate noaptea şi răcoarea a început să ne învăluie odată cu întunericul. Suntem izolaţi pe un deal deasupra oraşului care cu puţin timp înainte, pe lumină – ne agresa privirea cu muchiile tăioase ale blocurilor de beton spălăcite. Acum oraşul e sclipitor, ca un peşte răpitor care îşi atrage prada cu un tentacul luminos şi minunat.

Găsesc într-un final chibriturile, şi fără hârtie înfirip cu greu un mic foc unde punem la fiert apă pentru ceai într-o doză de bere de aluminiu. Facem totul bâjbâind şi folosindu-ne de lumina telefonului mobil. Nu sunt becuri la cabana unde ne aflăm. Suntem doi, într-o grădină, pe un deal într-o cabană de vară în construcţie.

Ne-am retras prin proprie voinţă din mrejele luminilor artificiale, din zbuciumul citadelei în care în mod normal vieţuim. De deasupra şi din apropierea oraşului, conştientizarea dependenţei pe care o creează mediul urban e mult mai puternic. Se simte mai puternic decât într-o ieşire la munte sau în afara oraşului. De aici se văd şi limitele pe care ni le-am construit pentru siguranţă cât şi limitele naturale care ni s-au dat. Blocuri, case, şosele, dealurile din orizont, cerul, stelele – toate se contopesc în acelaşi tablou.

Lucrurile pe care le luăm de-a gata mi se par dintr-o dată minunate. Focul care a prins curaj şi care ne fierbe apa e exact de ce avem nevoie. Doza din aluminiu înlocuieşte ibricul atât de la îndemână “acasă”. Apa de ploaie strânsă într-un butoi ia locul robinetului din baie.

Ne sorbim ceaiul şi ne retragem la somn, sub acoperişul cabanei proaspete şi frumos mirositoare a lemn şi răşină. Un ultim ombilic ne leagă totuşi de oraş: un cablu de curent întins provizoriu prin grădini pornind de jos de la o casă de la poalele dealului până la cabană. L-am tras sus în priciul cabanei şi-am pus laptop-ul la încărcat. Realizez cât sunt de dependent de oraş şi de toate anexele lui: de curent, de canalizare, de gaz, de internet, de lumina artificială, de Google, de telefon, de şosele asfaltate, de magazine alimentare…

Oamenii din oraş au uitat să privească în sus.

...vezi toate însemnările în cuvinte

Ultima fotografie adăugată:

Salty reflections

Nov 19, 2011

Reflection of trees in a salty lake at Sovata (jud. Mureş, România), early autumn.