O descriere de Bogdan Adrian Stănescu

Lumea văzută în imagini prin obiectivul aparatului de fotografiat şi în gânduri prin cuvintele lui Bogdan Adrian Stănescu.

Ultimele însemnări din jurnal:

eLiberatica

May 22, 2007

Firefox vs. Internet Explorer

Vineri şi sâmbătă am participat la prima conferinţă de open source organizată în România: eLiberatica

În continuare, câteva cuvinte despre open software, patente pe software şi formate deschise…

Open Source

“Calculatorul este un instrument”.

N-am făcut decât să afirm un truism; n-am descoperit nimic nou. Din perspectiva asta însă, cum ar fi ca, atunci când ai avea nevoie de o şurubelniţă obişnuită, să nu o poţi cumpăra decât de la singurul magazin care îşi atribuie dreptul de a fi inventat şurubelniţa? Cum ar fi ca atunci când ar trebui să baţi un cui în perete să nu ai voie să foloseşti altceva decât ciocanul produs de firma XYZ™ care costă 1000 de Roni? Poate suna amuzant, însă în cazul calculatorului – instrumentul cel mai folosit în secolul în care ne aflăm -, problema aceasta este foarte actuală.

Dacă până aici ţi s-a părut plictisitor, măcar sari la rezumat

Software Patents

Când un bun fizic se împarte între doi oameni, el se divide, deci îşi pierde din caracteristica fizică de masă, volum, etc. În schimb, o idee împărtăşită între doi sau mai mulţi oameni nu îşi pierde din proprietăţi, ci – din contră – poate căpăta valenţe noi, se poate dezvolta şi îmbunătăţi.

Eben Moglen, un evanghelist înfocat al mişcării open source spunea într-un spici pe care îl recomand oricui înţelege limba engleză să îl vizioneze:
…Imaginaţi-vă o societate în care matematica ar fi un bun deţinut de un grup restrâns de oameni… Când ai vrea să construieşti o casă, o barcă, sau orice altceva ce ar necesita calcule matematice, primul popas ar fi la magazinul de matematică de unde ar trebui să cumperi suficientă matematică pentru a construi ce ţi-ai pus în gând. În funcţie de cât buget ai avea, ai putea cumpăra o cantitate limitată de aritmetică, având în vedere preţul ridicat pe matematică. Nu e greu de imaginat că vânzătorii de matematică ar fii unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

…Dacă ai avea puterea de a crea suficientă pâine pentru a hrăni întreaga omenire prin a coace o pâine şi a o multiplica prin simpla apăsare a unui buton, ce justificare morală ai avea la faptul de a cere pe o bucată de pâine mai mulţi bani decât ar putea să plătească cei mai săraci dintre oameni?

Patentele pe software înseamnă patente pe idei. Limitarea dreptului de a folosi o idee pe care o ai e contrară cu concepţia unei societăţi democrate în care credem că ne aflăm. În prezent, Microsoft deţine sute de patente pe care ameninţă că le poate folosi oricând şi împotriva oricui ar îndrăzni să aibă o idee similară cu una dintre cele patentate de ei.

Open Standards

Din cauza monopolului pe care îl impun anumite companii producătoare de software, susţinut de lipsa de informare (sau uneori interes) a oamenilor care acceptă fără probleme ce li se serveşte, se ajunge la un statut în care libertatea de alegere este îngrădită. Blocarea utilizatorilor în formate proprietare de fişiere (lock-in) reduce posibilitatea de a alegere liberă a software-ul folosit. De exemplu: fişierele de tip MS Word şi MS Excel, având formate proprietare Microsoft, nu se pot edita cu alte software-uri decât cele deţinute de Microsoft. Este interesul lor – al firmelor care produc aceste formate proprietare – de a ţine captivi utilizatorii, pentru a-şi vinde produsele.

În viitorul comerţului din tehnologia informaţiei, firmele care nu vor adopta open source / open standards se vor dizolva încetul cu încetul. Viitorul în IT este nu de a vinde software ci de a oferi servicii în jurul produselor distribuite liber şi public.

Am atins precar subiectul, intenţionez să revin şi să susţin mai aprofundat şi această fracţiune (tehnică) din mine.

Iată şi câteva poze de la eLiberatica 2007, şi în continuare, o ilustraţie:
Firefox vs Internet Explorer

Vorbesc din experienţăfolosiţi Firefox !!!

...vezi toate însemnările în cuvinte

Ultima fotografie adăugată:

Salty reflections

Nov 19, 2011

Reflection of trees in a salty lake at Sovata (jud. Mureş, România), early autumn.