O descriere de Bogdan Adrian Stănescu

Lumea văzută în imagini prin obiectivul aparatului de fotografiat şi în gânduri prin cuvintele lui Bogdan Adrian Stănescu.

Ultimele însemnări din jurnal:

Italia

Jan 14, 2006

Italia
Sovârf, anghinare, flori de bostan.

Oregano, carciofo / artichokes, fiore di zucca: pentru cineva care nu a gustat aşa ceva, sună ciudat. “Flori de bostan?!! ale naibii flori de bostan că noi le aruncăm după ce tăiem bostanul la porci…” O fi sunând ciudat, dar toate cele 3 produse vegetale sunt comestibile şi pe lângă asta şi foarte gustoase. Şi mai mult de atât, unele chiar cresc sub nasul nostru.

Dacă ar fi să asociez Italia cu un cuvânt, primul lucru care mi-ar veni în minte ar fi:” mâncarea”. Şi asta nu numai pentru că am o afinitate mioritică faţă de tot ce este comestibil ci mai ales pentru că italienii, pe lângă faptul că au o ţară absolut superbă – deşi cazuri de ţări frumoase dar din nefericire populate s-au mai văzut -, de femei mai puţin frumoase decât restul lumii, bărbaţi chipeşi şi port la mare, fac o mâncare extraordinară. Iată trei exemple de lucruri care dau savoare mâncărurilor italiene:

Oregano - Sovârf
OREGANO
SOVÂRF s. (BOT.; Origanum vulgare) (reg.) broască, budeană, dost, ferăstău, majoran, milot, stropan, trifoişte, busuioc-de-pădure, busuiocul-feciorilor, măghiran-sălbatic, poala-Sfintei-Mării.

Plantă erbacee perenă aromatică, cu tulpina păroasă, cu flori roşii-purpurii, întrebuinţată la vopsit şi în farmacie; savur (Origanum vulgare) [Var.: sovấrv, şovấrf s.m.] – Din scr. suhovrh.

Artichokes - Anghinare
CARCIOFO
ANGHINÁRE s. (BOT.; Cynara scolymus) (rar) scolim, (reg.) carciofoi.
s.f. Plantă erbacee medicinală cu tulpină subţire şi dreaptă, cu frunze mari crestate, de culoare verde-albicioasă pe dos, cu flori roşii-violacee învelite în solzi cărnoşi comestibili (Cynara scolymus). – Din ngr. ankinára.

Fiore di Zucca - Floare de bostan
FIORE DI ZUCCA
BOSTÁN ~i m. 1) reg. Plantă erbacee cu tulpina târâtoare, cu fructe comestibile mari, rotunde sau lunguieţe, folosite în alimentaţia omului şi a animalelor; dovleac. ~ turcesc. ~ alb.

...vezi toate însemnările în cuvinte

Ultima fotografie adăugată:

Salty reflections

Nov 19, 2011

Reflection of trees in a salty lake at Sovata (jud. Mureş, România), early autumn.