O descriere de Bogdan Adrian Stănescu

Lumea văzută în imagini prin obiectivul aparatului de fotografiat şi în gânduri prin cuvintele lui Bogdan Adrian Stănescu.

Ultimele însemnări din jurnal:

Bucureşti

Sep 16, 2005

Ieri şi alaltăieri am fost în capitală. Casa Poporului, B-dul Magheru, Lipscani, C.A. Rosetti, Cişmigiu … toate astea le-am văzut şi le-am integrat într-un loc confuz din mintea mea, la care i-am dat un nume: “Bucureşti”.

Bucureştiul e un amestec difuz de pseudocivilizaţie europeană cu o colorată populaţie mioritică. E un oraş în care disonanţele sunt atât de puternice încât ajung până la grotesc. Pe de o parte vezi hoteluri minunate, vitrine îmbelşugate pline de bijuterii şi haine, cazinouri luxoase păzite de malaci îmbrăcaţi elegant, cu limuzine aşteptând la poartă, ca apoi, fără prea mult efort să vezi copii ai străzii dormind în faţa vitrinelor sau bătuţi de mame, alături de alţi fraţi desculţi cu pungile de aurolac în mână, în faţa Intercontinentalului (5 stele). Dar asta nu e nimic. Român fiind, eşti obişnuit cu astfel de imagini discrepante. Ce mă uimeşte în schimb şi mai mult este amalgamul de blocuri sumbre cu pereţii plini de igrasie, scorojiţi, Casa Poporului – imensitate inutilă de beton, puse alături de case vechi, maiestuoase, pline de verdeaţă, sau clădiri rămase dinaintea comunismului când Bucureştiul era în floare.

Aici găseşti bâlci, găseşti prostie şi ignoranţă, dar poţi găsi şi artă şi cultură. Mi se pare că e tocmai mediul de care am nevoie. Tocmai această discrepanţă îţi provoacă o halucinantă porţie continuă de realitate pură în care se combină cotidianul cu absurdul. În aerul supraîncins de pereţii de beton şi fier ai Bucureştiului pluteşte parcă un sentiment puternic de instabilitate logică. Logica formală îşi pierde sensul şi pe nesimţite te adaptezi la axiomatica oraşului. Tocmai asta le lipseşte străinilor – această disonanţă cognitivă atât de prezentă în Bucureşti. Noi nu vom scăpa niciodată de ea. Mă întreb dacă e bine. Am putea să îi spunem “disonanţa mioritică”.

Îmi aduc aminte vorba “de duh” a unor bucureşteni (auzită la Vaslui, acum vreo cinci ani..), elevi de altfel, ca mine la vremea aceea: “e marfă, mă, e beton !”. Deşi nu avea nici o legătură cu oraşul, cred că e cea mai potrivită vorbă pentru Bucureşti.

E marfă mă, e beton!.

23-07-2002

...vezi toate însemnările în cuvinte

Ultima fotografie adăugată:

Salty reflections

Nov 19, 2011

Reflection of trees in a salty lake at Sovata (jud. Mureş, România), early autumn.